Sevärdheter

Njupeskär är naturligtvis den stora sevärdheten i Nationalparken. Med 93 meters fallhöjd är Njupeskär Sveriges högsta vattenfall. Det är en mäktig syn när vattnet kastar sig över bergskammen. Runt vattenfallet finns och ett ekologiskt unikt liv, med växter som inte finns någon annanstans. .

 

Vi har världens äldsta träd Old Tjikko (uppe på fjället) har haft många stammar genom åren då de bara lever några hundra år, vilket är anledningen till att kol 14-datering var nödvändig istället för att bara räkna årsringar. Delar av rotsystemet har hela tiden överlevt och nya delar har vuxit fram medans gamla har dött. Inga originaldelar av trädet är vid liv, men det är genetiskt sett samma individ som den som växte där för 9 500 år sedan. Den är nuvarande ungefär fem meter hög. Trädet har fått sitt namn efter upptäckaren Leif Kullmans hund Tjikko

 

En gång i tiden var Fulufjället havsbotten och det går fortfarande att hitta spår lite här och där i Nationalparken.Det är en märklig känsla som uppstår när man hittar en sandsten som med tydlighet visar räfflingen av sanddyner från havets botten.

Hur du hittar hit och mer information om Fulufjällets Nationalpark hittar du på Naturum