Njupeskär är naturligtvis den stora sevärdheten i Nationalparken.

Med 93 meters fallhöjd är Njupeskär Sveriges högsta vattenfall. Det är en mäktig syn när vattnet kastar sig över bergskammen. Runt vattenfallet finns och ett ekologiskt unikt liv, med växter som inte finns någon annanstans. Härifrån är de ca timmens vandring till våra stugor vid Rörsjöarna.

Vi har världens äldsta träd Old Tjikko (uppe på fjället) har haft många stammar genom åren då de bara lever några hundra år, vilket är anledningen till att kol 14-datering var nödvändig istället för att bara räkna årsringar.

Delar av rotsystemet har hela tiden överlevt och nya delar har vuxit fram medans gamla har dött. Inga originaldelar av trädet är vid liv, men det är genetiskt sett samma individ som den som växte där för 9 500 år sedan. Den är nuvarande ungefär fem meter hög. Trädet har fått sitt namn efter upptäckarens hund Tjikko. Från Old Tjikko kan man se Rösjöstugorna en bit bort.

En gång i tiden var Fulufjället havsbotten och det går fortfarande att hitta spår lite här och där i Nationalparken.Det är en märklig känsla som uppstår när man hittar en sandsten som med tydlighet visar räfflingen av sanddyner från havets botten.

Gammelskogen nedanför fjällplatån är full av liv. Här finns mäktig urskog som påminner om sagovärlden. Små trollska bäckar. Vid informations centret Naturum kan du även träffa den nyfikna Lavskrikan.

Uppe på sälva fjällplatån hittar du massor av mysiga utflyktsmål som; Bergådalsstugan, Lorthån & Särnmansstugan, alla dessa finns i den norra delen av parken nära oss.

I närheten av våra stugor har arkeologerna hittat stenålderverktyg, en boplats, ett båthus från medeltiden samt tre altare några hundra meter bort. Fråga efter vår guidade tur

Hur du hittar hit och mer information om Fulufjällets Nationalpark hittar du på Naturum