Välkommen till Rösjöstugorna i Fulufjällets nationalpark!

Upplev äventyret vid Sveriges mäktigaste vattenfall, Njupeskär, med sina imponerande 93 meter i fallhöjd. Det är en spektakulär syn när vattnet störtar ner över berget i en hisnande kaskad. Utforska den unika ekologiska floran runt vattenfallet, där växter frodas som inte finns någon annanstans.

Från Njupeskär tar en timmes vandring dig till våra charmiga stugor vid Rörsjöarna. Men det är inte bara vattenfallet som gör Fulufjället speciellt. Här finner du även världens äldsta träd, Old Tjikko, som har överlevt i otaliga år med hjälp av sitt hållbara rotsystem. Trots att inga originaldelar finns kvar, är det genetiskt sett samma individ som växte där för 9 500 år sedan. Det imponerande trädet är nu ungefär fem meter högt och har namngetts efter upptäckarens trogna vän, hunden Tjikko. Från höjden vid Old Tjikko kan du blicka över Lilla Rösjön och se Rösjöstugorna på andra sidan.

Fulufjället har en spännande historia som tidigare var havsbotten, och du kan fortfarande finna fascinerande spår från denna tid i nationalparken. Utforska de avtryck som sanddynerna lämnade i form av räfflade sandstenar och upplev den unika atmosfären i den gamla skogen nedanför fjällplatån. Här möts du av mäktig urskog som lockar tankarna till en sagolik värld, tillsammans med förtrollande bäckar som slingrar sig fram.

På Naturum, informationscentret, kan du även få möjlighet att stifta bekantskap med den nyfikna Lavskrikan.

På själva fjällplatån finns det gott om mysiga utflyktsmål att utforska, såsom Bergådalsstugan och Lorthån Särnmansstugan, som alla ligger i den norra delen av parken i närheten av oss. I närheten av våra stugor har arkeologer funnit spännande fynd från stenåldern, som verktyg och boplatser, samt ett medeltida båthus och tre antika altare bara några hundra meter bort.

Fråga oss gärna om vår guidade tur och få tips på hur du hittar hit samt mer information om Fulufjällets nationalpark på Naturum

.