Året 2020 var ett märkligt år som började rekordmånga med stormiga dagar på  fjället men som snabbt övergick till att lära sig anpassning.

För många av oss i turistnäringen slogs benen undan i mars och april av pandemin. Vi på Rösjöstugorna klarade oss undan med nöd och näppe tack vare att vi är en liten anläggning där man bor i sin egen ligga bubbla och befinner sig större delen av dagen utomhus i fjällmiljö

Vinter verkade bli oändlig och isfisket pågick ända in i slutet av maj. Under maj månad och snösmältningen fick vi en kort välbehövlig paus innan sommaren brakade in med dunder och brak.

Särna nedanför Fulufjället var med i vädernyheterna både i juni och juli med den högsta temperatur ökningen i hela landet i juni månad. Detta följdes upp med den kallaste juli i manna minne. 

Att vi hade milt sagt skiftande väder och corona påverkade inte det som skulle visa sig bli ett rekord antal besökare, från att minst sagt välla in i Nationalparken. I alla typer av media, både nationellt och lokalt visades parkeringskaoset från Fulufjället upp. Väldigt lite nämndes om varför vi hade så mycket besökare

Det var så många besökare som nästan aldrig tidigare lämnat asfalten bakom sig besökte oss och Nationalparken för första gången. Just detta var det absolut roligaste under hela året att få se så många ta sina första steg i fjällvärlden och ”hemestrande”

Med tanke på alla helt gröna besökare i fjällen var det förvånansvärt få incidenter. Lite mer nedskräpning och lite mer slitage på stigar och runt tältplatser, men det var allt. 

I vår vildaste fantasi hade vi inte kunnat ana antalet besökare uppe på fjällplatån. De allra flesta tyckte att det var magiskt att besöka fjällvärlden och för många för första gången. Både de nyfrälsta och mer erfarna var rörande överens om att detta skall göras om under 2021

Årets julklapp blev passande ett utomhuskök. Under årets slut så nåddes vi också av nyheterna att ett vaccin inom kort är tillgängligt och att vi sakteliga under 2021 kan börja återvända till ett ”post corona liv”

För oss på Rösjöstugorna har just sommaren varit så positiv och gått så pass bra att vi vågar satsa rejält inför 2021. Tommy kommer att finnas på fjället för att sköta campen men även att guida i våra internationella resepaket. Ingela tar ett steg tillbaka och kommer att sköta administrationen från distans och Matilda som är nya hos oss kommer att sköta campen när Tommy är ledig men även att guida på fjället.

Glamping eller glamorös camping är en av våra storsatsningar framöver.

Vi ser alla verkligen fram emot en ny spännande säsong på Rösjöstugorna och Fulufjället även om det fortfarande kommer att vara corona anpassat.

Vi önskar alla gamla och nya gäster välkomna till säsongen 2021

Tommy, Ingela & Matilda