Vår stugvärd Tommy som kommer ifrån sportfiskebranschen och är teamfiskare hos en av landets största leverantörer av isfiskeutrustning ger sina bästa tips för ett lyckat rödingfiske på fjället.

  • Ha gärna 2 spön laddade med olika beten. Ett med ett klassiskt rödingblänke och ett med en microbalansare eller mormyska. Börja alltid fisket med blänket då det snabbar lockar till sig rödingen till hålet. Om rödingen är i tagen kommer hugget inom några minuter och det är bara att fortsätta. Är de däremot lite försiktiga cirkulerar rödingen oftast nyfiket i närheten av blänket och hålet. Då är det läge att släppa ned ett lite mindre bete som ofta ger hugg.
  • Tröga dagar kan rödingen bara vara på och puffa på betet och då kan det vara smart att lyfta upp betet uppåt och närmare iskanten. Fiska ända upp till halvmetern under isen och många gånger kommer det ett riktigt häftigt hugg på kort lina.
  • Har du ett försiktigt hugg men inget mer är det lönt att stanna kvar och fiska i området då det kommer en huggperiod förr eller senare.
  • Ha alltid en borr med förlängare med dig när du fiskar i fjällen då isen kan vara rejält tjock. Ett extra borrskär är alltid bra att ha med ifall man lyckas borra i sten.
  • Klä dig efter lager på lager principen så att du kan anpassa dig efter vädret. Att hålla sig varm även om det blåser är en viktig del av upplevelsen. Ett par extra vantar är alltid bra att ha med sig. Även varmt på fötterna är viktigt. Med ett par riktigt varma vintestövlar typ Torvi med ett par ullstrumpor på fötterna klarar man de kallaste dagarna på sjön.

Känsliga spön som registrerar minsta lilla hugg är att föredra då rödingen till och från kan vara ruskigt försiktig. Spön typ IFish Sensi Rod. En modern pimperulle med broms gör att man kan använda en tunnare lina vilket i sin tur gör att fisken skyggar mindre tröga dagar.

På campen vid Rösjön används IFish Royal Viking´s XL 130 mm borrar med förlängare. Borrar med bredden 130-150 mm är att föredra.

Det är inte strålande sol och vindstilla alla dagar i fjällvärlden då kan det vara gott att krypa in ett isfisketält. På Fulufjället har vi tält ifrån
Eskimo och IFish att hyra ut.

En modern variant av kikmete är att använda en undervattenskamera vid pimplingen som gör att du ser hur rödingen beter sig och kan anpassa ditt fiske därefter. Sedan är det vansinnigt spännande att se hur en stor röding sakta glider fram emot betet.  

 Klassiska maggots som bete är det mest använda men även fjädermygglarver och mjölmask fungerar utmärkt. Även metmask eller en liten skinnbit från fisken fungerar utmärkt.

Skitfiske!!